Skip to main content

Expositie - Museum Perron Oost

Samenwerking tussen Stella Toonen en Stichting de Vrolijkheid Leersum


Eenheid in Veelheid

Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen voor onze vrijheid, maar wappert die vlag wel voor iedereen? En zouden we er een menselijker gezicht aan kunnen geven? De kinderen en tieners die in onze azc’s wonen -bijna de helft van de azc-bewoners is onder de 25 jaar- zitten op een cruciaal moment in hun ontwikkeling in een instabiele omgeving. Hun al bewonderenswaardige veer- kracht wordt versterkt door het maken van kunst in een veilige context. Daarnaast biedt het ze een kans om zichzelf te laten zien: door de buitenwereld worden ze vaak gereduceerd tot hun status als vluchteling, hier hebben ze de ruimte om zelf hun identiteit te verbeelden. Vrijheid is jezelf kunnen zijn en uiten. Deze zelfexpressie stond ook centraal in twee verhalen uit de Tweede Wereld- oorlog over de verbindende kracht van textiel: de Changi quilts van Ethel Mulvany en de vrijheids- rokken van Mies Boissevain-Van Lennep. Ook voor hen was veerkracht van groot belang, en was creativiteit een manier om vrijheid te vinden of te vieren. Hun verhalen vormden de inspiratie van de workshops die Stella Toonen namens Stichting de Vrolijkheid gaf aan kinderen in azc Leersum, en het werk dat daaruit voortkwam. een groep kinderen en een groep tieners maakten onder haar begeleiding werk waarin ze ons laten zien wie ze zijn. Zelfportretten die zowel op zichzelf staan, als een geheel vormen met de rest. Daarmee vieren we de persoonlijke veerkracht van deze jonge bewoners, en van onze samenleving als geheel. In de woorden van Mies: “eenheid in veelheid”.

Project 1

Geïnspireerd door twee verhalen uit de Tweede Wereldoorlog waarin textiel een verbindende rol speelde, heeft Stella Toonen een serie workshops gegeven aan kinderen van azc Leersum. De kinderen van onder de tien hebben hierin gewerkt aan een persoonlijke stoffen tegel. De omtrek van hun vooraanzicht is daarin gecombineerd met een tekening van zichzelf, die er vervolgens op is geborduurd. Het resultaat is een uniek zelfportret van elk kind op textiel, waarin er een samen- spel is ontstaan tussen het beeld van deze kinderen van buitenaf, en dat van binnenuit.

Project 2

Geïnspireerd door twee verhalen uit de Tweede Wereldoorlog waarin textiel een verbindende rol speelde, heeft Stella Toonen een serie workshops gegeven aan tieners van azc Leersum. De tieners tussen de 11 en 14 jaar zijn aan de slag gegaan met fotografie. Ze hebben toegewerkt naar het overbrengen van hun mooiste portretfoto naar textiel, via de cyanotype techniek. Het eindresultaat is een serie vlaggen waarin hun eigen beeltenis is gecombineerd met iets wat veel voor ze betekent. De vlaggen zijn van een licht doorlatend, open geweven linnen, waardoor er een soort kijkdoos-effect optreedt. De gelaagdheid van de vlaggen zorgt voor verschillende kleurtonen. Het individuele samengebracht tot een groter geheel.

5 mei bevrijdingsmaaltijd bij Museum Perron Oost

Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen voor onze vrijheid, maar wappert die vlag wel voor ieder- een? En zouden we er een menselijker gezicht aan kunnen geven?

Op 5 mei vond er een vrijheidsmaaltijd plaats op het perron van Museum Perron Oost. Een lange gedekte tafel onder een bladere dek van parasolplatanen. Tijdens 5 mei was de tentoonstelling Eenheid in Veelheid geopend.
De invulling van de avond was ter eerbetoon aan Mies Boissevain-Van Lennep verzetsvrouw in de tweede wereldoorlog die de Nationale Feestrok heeft geïntroduceerd. Boissevain-Van Lennep maakte zich hard voor het recht van de vrouw te mogen werken. Deze strijd leverde ze op een vrolijke manier. Ze organiseerde vanaf 1936 iedere maand een ‘hutspotavond’, waarbij werkende vrouwen "van alle rangen en standen” samenkwamen om een bord stamppot te eten en elkaar te vertellen over hun beroep, voor steun en advies.
Bij Perron Oost werd op 5 mei naast de vrijheidssoep stampot geserveerd, gemaakt door een vrouw in het buurthuis. Stella nodigde voor de avond jonge vrouwelijke makers uit om iedereen kan van het thema vrijheid te belichten.
Doris Vervuurt en Evalinde Lammers verzorgde een interactief kunstwerk. Dafne Gotink droeg diverse zelfgeschreven gedichten voor en Nora Willemsen nam het publiek mee in een verhaal over een joodse familie.

Vlaggen dans

De tieners die mee hebben gewerkt aan het project kregen een dansworkshop op het perron van Museum Perron Oost. Tijdens de performance gebruikte de tieners hun zelf gemaakte vlaggen in de beweging. De dans workshop was onderleiding van Maria Pisiou.

Stella Toonen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 555 85703
Instagram: stella.toont

Teksten | Dafne Gotnik
Foto's | Nina Hampsink
Webdesign | zand en parels